Folytatódik a meggyőrületem, ismét mákkal kiegészülve. 🙂

Nagyon szeretem az egyszerű, gyorsan elkészíthető nasikat, amik ráadásul egy diétás tortává is pikkpakk formálhatók. Nyersen még olyan íze van, mint a mákos gubának, úgyhogy a régóta tervezett diétás mákos guba receptem alapja lesz egyszer ez a süti szerintem.

A meggy állandó itthoni alapanyag a fagyasztóban, mert mindig ez az, amit a legolcsóbban találok a boltokban. Csak néhányat a pozitív hatásairól: antioxidáns, vértisztító, erősíti a szívet és serkenti működését, jó hatással van az emésztésre és az idegek működésére, segíti a fehérje és a keményítők feldolgozását, immunrendszer erősítő.

Kiskoromból ered a mák szeretete, ahogy már fentebb is írtam, legfőképp a mákosguba miatt. 😀 De ez a hozzávaló is bővelkedik jótékony hatásokban, hiszen a rosttartalma miatt serkenti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet. “Két evőkanálnyi mák 253 milligramm kálciumot és 286 mikrogramm vasat tartalmaz, amely körülbelül a napi szükséglet negyedét fedezi. A kalcium a csontok egészsége miatt fontos, de kell a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez is. A réz pedig erősíti a szöveteket és a csontokat, illetve védi a sejtekben a DNS-t a károsodástól.” (hazipatika.com). Méregtelenítő hatásairól is ismert, épp ezért jó eszköz lehet a fogyásban megfelelően összeállított étrend esetén.

Több receptem is kapcsolódik a meggyhez és a mákhoz, pl.: egy csokis-banános puding tetejére is jó feltét, de a meggyes-mákos palacsinta is kitűnő egy diétás reggelinek, vagy akár vacsira is.

Ez a recept gluténmentesen is elkészíthető, ha a teljes kiőrlésű lisztet lecseréljük például zöldbanán lisztre, valamint a laktózmentesen étkezők is fogyaszthatják, ha a joghurtot lecserélik kókuszjoghurtra! És a szuper egyszerű recept:

4 adaghoz hozzávalók:⁣
– 50 gr tk liszt⁣
– 20 gr kókuszreszelék⁣
– 50 gr mák⁣
– 1 késhegynyi sütőpor⁣
– 4 ek eritrit⁣
– 100 gr joghurt⁣
– 150 gr fagyasztott meggy⁣
– 1,5 dl víz⁣
Összekeverjük, sütőpapírral kibélelt tálba öntjük. Bedobjuk az előmelegített sütőbe: ⁣
25 percre, 160 fokon. ⁣
Megvárjuk, hogy kihűl, hűtőbe tesszük, majd felszeljük.⁣🍒⁣

Jó nasizást!