Krumpli és diéta kizárják egymást? merül fel sokszor a kérdés az instagramon a követőimtől vagy egy-egy konzultáció alkalmával.

Sajnos szegény krumplit sokan elűzik az étrendjükből, pedig egyáltalán nincs szükség rá. Azt gondolom, hogy ez a tévhit abból indulhatott ki, hogy a krumplinak magas a szénhidráttartalma, valamint a gyorséttermek előszeretettel használják köretként incsi-fincsi bő zsírban sütött, túlsózott változatát. Utóbbit egy kiegyensúlyozott, egészségre törekvő életmódban tényleg kerülnék, na nem örökre, mert tény, hogy nagyon finom, de, ha nem szeretnénk könnyen elhízni a túlzott kalória beviteltől, valamint nem szeretnénk a túlzott sózás, hidrogénezett olajok, transzzsírok rossz következményeitől szenvedni, akkor bizony érdemes otthon elkészíteni a sokkal egészségesebb verzióját, mint pl.: kis olívaolajjal bekenni a krumplikat és sütőben megsütni. Az is hihetetlen finom tud lenni, bár igaz, hogy nem lesz annyira addiktív, mint a gyorséttermi barátja.

Szóval a krumpli nem az ördög, de miért is?
– jó hatással van a vérnyomásra
– szénhidrátban gazdag, energia-szolgáltató táplálék, kevés zsírral
– a burgonya fehérjetartalma alacsony, de biológiai értéke kiváló, 90-100 (vagyis jól hasznosul)
– a burgonya különösen magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, és jó forrása számos B-vitaminnak és káliumnak
– a burgonyában található számos vegyület hozzájárul az antioxidáns aktivitáshoz

Tehát a megfelelő elkészítés a fontos, meg a körítés, vagyis, hogy minek a társaságában fogyasztjuk. Nézzük a vendégeim kedvenc krumplifőzi receptjét, ami egy amolyan “diétás” krumplifőzelék, ami annyit jelent, hogy egészségesebb összetevőkből készül, mint az általános nagyi-féle.

Krumplifőzelék hozzávalók:
– 1 ek olívaolaj
– 400 gr krumpli
– Só
– Babérlevél
– egy doboz natúr joghurt
– piros paprika
– 2 ek tk liszt

Krumplifőzelék recept
  1. A krumplit megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk.
  2. Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és 1 percig kis lángon melegítjük. Majd hozzáadjuk a krumplit, összekeverjük.
  3. Felöntjük annyi vízzel, amennyi pont ellepi a krumplit, sózzuk, hozzátesszük a babérlevelet, lefedve főzzük kb. 25 percig, míg a krumpli megpuhul.
  4. Közben a joghurtot kikeverjük a liszttel és belemerünk egy merőkanállal a főzelék levéből.
  5. Csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a főzelékbe.
  6. Elkeverjük, még 5 percig főzzük kis lángon, hogy kicsit besűrűsödjön.

Pl. főtt tojással, pulykagolyóval egy táplálkozás szempontjából kiegyensúlyozott ebéd, vacsi lehet a krumplifőzinkből. 🤗

Az, hogy számodra mennyiségügyileg hogyan ajánlott, egy szuper személyre szabott étrendből tudhatod meg. 🙂

————
– elkészítés ihlet: nosalty
– krumpli jótékony hatásai: Potatoes and Human Health