A sikeres dobozolás – hogyan készítsd elő az ételeid 2 napra?
Utazás, munkába járás, esetleges ételintoleranciák, vagy az egészségtudatos étkezés előkészületet igényel. De lehet ez egy nagyon jó buli, jó program és énidő egyben!
Tippek Pagonyi Andrea táplálkozási tanácsadótól.
Az egészséges életmódért, a jó közérzetért, a jókedvért, az elhízás megelőzéséért, a fogyásért, szóval úgy mindenért ebben a témakörben: a legjobb, ha te magad, otthon készíted elő, dobozolod be az ételeket. Így pontosan tudod, hogy mi van benne, ami az egyik legfontosabb, amit magadért tehetsz. Szóval SZERESD magad, tölts egy kis időt azzal, hogy jól érezd magad a bőrödben.
Hogyan kezdj neki?
A legfontosabb és első lépés, TERVEZZ előre. Tervezd meg, hogy mit szeretnél enni a következő két napban. Írj pontos bevásárlási listát, vásárolj be, készítsd el az egészséges menüt és dobozold be őket előre, hogy csak ki kelljen venni a hűtőből.
Ehhez a blogposzthoz egy pontos menetrendet, menüt készítettem, amit te is bátran kövess.
A tervem a következő:
- reggeli: csokis brownie
- nasi: kölesgolyó
- ebéd: humusz, quinoával, zöldségekkel
- nasi: szezámos szelet
- vacsi: sültkrumpli pulykafalatokkal
A Fitbunny Programokban, ami az általam kidolgozott táplálkozási program (bővebben itt) a napi 5 étkezés a javasolt. Ennek megfelelően kiválasztom a listámból, hogy mit szeretnék enni és így szaladok el bevásárolni is.
Vásárlás
Az egyik legfontosabb dolog a bevásárlásnál, hogy legyen meg a listád. 😀 A Fitbunny Programok bevásárlólistát is tartalmaznak, így nem kell neked átrágnod magad, hogy mi is szükséges otthonra.
A bevásárlólistánál a legfontosabb, hogy járjuk végig a konyhát, miután megterveztük a menüt és csak azt szerezzük be, ami szükséges és nincs otthon. Így könnyebben fogod magad tartani az étrendedhez (mert nem lesz olyan otthon, ami elvonja a figyelmed és esetlegesen “rávesz” arra, hogy eltérj az étrendedtől), valamint nem veszel otthonra felesleges alapanyagokat, amik megromolhatnak.
Lista ehhez a két naphoz (sok minden alapból megtalálható otthon, úgyhogy ne dobd el az agyad):
- 2 db csicseriborsó konzerv
- zab
- étcsoki
- mogyivaj
- rizstejszín
- kakaópor
- eritrit
- sütőpor
- kölesgolyó
- szezámmag szelet (DM-ben vettem, de helyettesítheted a kölesgolyóval is)
- quinoa / rizs / bulgur
- olívaolaj
- szezámmag (elhagyható)
- lilahagyma
- borsó
- paradicsom
- krumpli
- répa
- pulykamell
Elkészítés
Nos, először is fontos megjegyezni, hogy általában a mennyiségekkel szokott baj lenni egy diétában, egészségtudatos élettel való próbálkozásokban. Ha nem vagy biztos benne, hogy Neked miből-mennyit kell fogyasztanod a céljaidhoz, akkor érdemes tanácsadóhoz fordulni.
A második, ami probléma szokott lenni: nekem nincs időm erre… De mi van akkor, ha egy kis énidőt kreálunk belőle? Betesszük a kedvenc zenénket és élvezzük a főzést, készülődést. A fitbunny programokba az alkoholt is bele szoktam tervezni. 😀 Tehát pl. egy-két pohár bor és a kedvenc zenéd mellett előkészíteni ezeket az ételeket egy szuper énidős program!
Reggeli – csokis brownie
- 160 gr párolt csicseriborsó
- 50 gr zab
- 10 gr étcsoki
- 10 gr mogyivaj
- 40 gr rizstejszín
- 1 ek kakaópor
- 3 ek eritrit
- Pici vanília őrlemény
- 1 dl víz
- Pici sütőpor
A csokin kívül mindent bedobunk egy turmixba és jól összeturmixoljuk az összetevőket! Egy sütőpapírral bélelt sütőtálba tesszük, előmelegített sütőbe 180 fokon, 15 percig sütjük. Rádobjuk a szeletelt csokit és ha kihűlt, felszeleteljük. Nagyon egyszerű és nagyon finom!
Ebéd – humusz sült zöldségekkel, quinoával
Igazából ez nem is humusz, inkább csicseriborsókrém, de nagyon finom és bármit fel tud dobni.
Itt csicseriborsót összeturmixoltam olívaolajjal, sóval, szezámmaggal (a fokhagymát direkt kihagytam, mert azt inkább csak itthonra tartogatom).
Megsütöttem, pirítottam egy lilahagymát karikákra vágva, paradicsommal, borsóval, néhány szem csicseriborsóval. A quiona pedig globus konzerv, ami már alapból kész van, tehát csak ki kell nyitni és a dobozkába önteni.
Vacsi – sült krumpli pulykafalatokkal
Vacsira már előre felvágtam, sóztam a krumplit, répát. Mi a husit is mindig előre felvágjuk szintén és úgy fagyasztjuk le. Így amikor hazaérek csak bekapcsolom a sütőt, bedobom a krumplit, répát és 10 perc alatt megsütöm, miközben a husit is serpenyőben. Közben készítek hozzá salit és 10 perc alatt egy meleg, fincsi vacsim is lesz: sütőben sült krumpli, répa, pirított pulykafalatokkal, salival.
Az utómunka
Mindent becsomagolunk, bedobozolunk és a hűtőbe tesszük. Így már csak ki kell venni és jóízűen – közben büszkén magunkra – megeszegetni.
Remélem sikerült hasznos tippekkel hozzájárulnom a mindennapokhoz! 🙂 Ha tetszik a menü, olvasd el milyen igazán Fitbunnynak lenni. 🙂